De multe ori noi, ortodocșii, suntem acuzați că suntem răi și intoleranți. De ce? Pentru că noi spunem clar că ortodoxia este singura credință vindecătoare (mântuitoare). Deci în mod clar e și religia cea mai bună.

După ce am cunoscut și ce se întâmplă pe la alții, am ajuns să apreciez mult asumarea publică a acestei poziții. Un necunoscător măcar știe de la început la ce să se aștepte. Dar ortodocșii vor căuta să îi arate că într-adevăr ortodoxia este singura credință aplicabilă și vindecătoare mai ales prin trăire, nu prin schimb de idei.

Din păcate, în comunitățile altor confesiuni din România eu am văzut o lipsă de sinceritate. Te atrag cu discursul: toți suntem creștini, toți suntem la fel, indiferent ce dogme avem! După care pastorii lor vin apoi și spun pe la spate: „Toți suntem creștini, dar ceilalți greșesc, numai noi urmăm învățăturile Domnului în mod corect, noi avem religia cea mai bună”. Nu era mai onest să își asume de la început, public, această poziție?

Ești sincer dacă îți consideri religia ca fiind cea corectă

Personal îi apreciez pe cei care declară sincer și public faptul că religia lor e cea corectă. Dacă nu ai crede că ești în religia cea mai bună, în religia corectă, de ce ai urma-o? Doar nu o să urmezi o credință de mâna a doua! Și da, consider că un conducător religios e normal să adopte această poziție. Aceasta e treaba lui, de aceea a fost ales ca și conducător religios, să păstreze doctrina care i-a fost încredințată și să o expună altora.

Liderul budist Dalai Lama de asemenea își apără religia, chiar dacă pare un om foarte deschis la alte confesiuni.

Deoarece credința și respectul sunt două lucruri diferite, respectul față de alte religii nu înseamnă că trebuie să credem în doctrina lor.

Dalai Lama, Calea spre iluminare, Ed. Curtea Veche, București, 2017, p. 25

Acum câțiva ani ascultam un interviu cu un convertit la ortodoxie din SUA, Frank Schaeffer, fiul unui pastor protestant celebru și acum un autor de succes în Statele Unite. În interviu, Frank povestește ce a găsit în ortodoxie, o anumită trăire. El vorbește de asemenea despre cartea pe care a scris-o și care a fost tradusă la noi. Spre sfârșitul interviului, el vorbește despre adevăratul dialog care ar trebui să existe între liderii religioși, nu despre un dialog al acelor lideri care nici măcar nu cred în propria lor credință și vorbesc foarte abstract despre iubire și unitate. În interviu, Frank spune clar că ortodoxia este adevărata credință prin raportare la istorie. El respectă pe cei de alte confesiuni, nu îi jignește, nu îi desconsideră, nu are un discurs radical, dar nici nu consideră că toți suntem la fel. Realitatea este că diferențele dogmatice sunt mari!

Cum strigi că ești creștin: cu gura închisă!

Ca și creștin obișnuit, cum sunt eu, poți să fii în relații cât se poate de bune cu alți oameni, chiar dacă adoptă o credință pe care tu o consideri greșită. Important e să îți aduci aminte că nu e treaba ta să convertești pe nimeni și nici să te bagi în viața altuia cu forța. Aceasta este atitudinea ortodoxă. Are Dumnezeu grijă de fiecare.

Problemele apar dacă eu, credincioasă obișnuită, mă înham a „evangheliza” pe toată lumea, spunându-le altora „Cuvântul Domnului” cu orice preț, chiar cu riscul de a-i supăra. Atunci voi face eforturi deosebite să conving pe alții că e adevărat ce spun eu. Atitudinea aceasta am văzut-o la ortodocși, catolici, protestanți etc. Ea arată o nevoie a acestor oameni de a-și impune punctul de vedere și nu este specific ortodoxă.

Atitudinea ortodoxă autentică se poate vedea într-un video (cu subtitrare în română) despre o maica foarte dragă mie, Maica Gavrilia. Ea a impresionat prin trăirea ei. Și când fac misiune în Africa, preoții ortodocși spun că africanii vin la ei doar pentru că le-au văzut trăirea. De multe ori preoții ortodocși nu le spun nimic africanilor. Ei doar își trăiesc ortodoxia lor. Astfel fac misiune cu gura închisă!

Eu trebuie să recunosc că sunt deficitară la acest capitol. Mai am multe de învățat și nu trăiesc cu adevărat ortodox, așa cum ar fi normal să fac. Dar măcar știu care e direcția bună și sper că în timp voi reuși să trăiesc în duh ortodox.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *