Convingerile ne influențează calitatea vieții
Am pus în această postare un video despre un experiment celebru: Brown eyes, blue eyes făcut de o învățătoare la o școală. Este fascinant de urmărit! Arată simplu și ușor de înțeles cum convingerile ne influențează viața. Banalele convingeri cărora nu prea le dăm atenție! Tot experimentul se bazează pe două convingeri adoptate de elevi la școală: „Oamenii cu ochii albaștri sunt mai buni” și „Oamenii cu ochii căprui sunt mai buni” . Experimentul mai arată cât de ușor preluăm convingeri iraționale, mai ales când suntem copii.
Se pot trage și alte concluzii din experiment: despre rasism, discriminare, despre generalizări pornind de la un caz particular ce conduc la concluzii false etc. Eu urmăresc în această postare doar cum au afectat cele două convingeri comportamentele copiilor.
Repet: contează foarte mult ce convingeri ne alegem, se vor reflecta în calitatea vieții noastre.
O scurtă descriere video a experimentului poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=XA7ClKO-zOc
Atenție la dogmele pe care le adoptăm în viața noastră
Sfinții Părinți erau atât de preocupați de dogme, pentru că adoptându-le ca și convingeri, dogmele ne determină comportamentul. Convingerile ne influențează mult viața! Dacă dogmele (convingerile fundamentale) pe care le adoptăm nu susțin binele și viața și nu sunt conforme cu realitatea, nu ne împlinesc nevoile umane îndreptățite (asemenea oricărei convingeri indiferent de natura ei) nu sunt de adoptat.
Dacă modificările de comportament la acești copii au apărut doar de la un experiment de câteva zile – și modificările au fost mari – cu atât mai mari sunt implicațiile în viața noastră când avem de-a face cu adoptarea unor dogme greșite pe parcursul întregii noastre vieți.
Nu discutăm în acest moment dacă dogmele ortodoxe sunt cele care ne sunt de folos – ci doar de ce Sf. Părinți, fiind conștienți de implicațiile convingerilor pe care le aplicăm în viața noastră – erau așa de hotărâți să nu schimbe nimic în dogme.
Sf. Părinți știau că ortodoxia e terapie și cale de tămăduire. În ce privește convingerile pe care le adoptăm, o mică deviere poate duce la consecințe foarte, foarte mari. Iar Sfinții Părinți știau aceste lucruri, căci asta făceau – vindecau, de fapt, oameni.
Dacă nu ai citit deja, te rog citește Calitatea vieții = calitatea credințelor, dogmelor