Să vorbim despre credințe. Scurtă introducere pentru cine nu e familiarizat cu subiectul
Cum îți sunt credințele așa îți este viața! Mai mult, calitatea vieții noastre este dată de calitatea credințelor pe care le adoptăm. De aceea se pune atât de mult accent pe a urma un set de credințe (convingeri) adaptative, care să ne ducă la dezvoltare. E important de specificat ceea ce psihologia și toți cei care predau dezvoltarea personală știu:
- orice ființă umană caută să își satisfacă nevoile
- comportamentul nostru este ghidat de gândurile și convingerile pe care le avem în cap.
O idee, o dorință, un citat pe care îl citim undeva se pot transforma în convingere (credință). Cum? Investindu-le cu valoare de adevăr. Atunci le considerăm aplicabile în viața noastră. Adoptăm diferite comportamente în speranța că ne vom satisface nevoile. Trebuie să existe întâi gândul sau convingerea (chiar dacă nu le conștientizăm). Punerea în practică a gândului sau a convingerii reprezintă comportamentul. Ca exemplu, dacă eu cred că îmi e de folos matematica în viață pot ajunge să urmez facultatea de matematică.
Convingerile noastre (credințele noastre) sunt fie adaptative, fie iraționale și limitative. Convingerile adaptative sunt acele convingeri care ne ajută să ne satisfacem nevoile ontologic îndreptățite. Ele sunt conforme cu realitatea. Convingerile limitative nu ne ajută să ne satisfacem nevoile. Nu conștientizăm întotdeauna că se întâmplă așa și că putem beneficia de experiențe mai bune în viața noastră. Convingerile limitative nu sunt nici conforme cu realitatea.
Credințe nefavorabile nouă? Să scăpăm de ele!
Puțini dintre noi știm că ajungem să facem lucruri defavorabile nouă din cauza unor credințe iraționale. Și că dacă am schimba acele credințe iraționale și limitative din capul nostru cu unele raționale și adaptative am reuși să avem și un alt comportament care să ne satisfacă în mod real nevoile. De exemplu, o persoană care crede că e greșit să fii vulnerabil nu va putea avea decât relații superficiale cu alții.
Concluzia: este foarte important ce gânduri și convingeri ne băgăm în cap! E important ce anume investim cu valoare de adevăr. Chiar și nevinovatele glume, dacă le tot repetăm, vom fi poate surprinși, dar se pot transforma în convingeri. Nevinovatele glumițe au fost la început doar niște gânduri. Doar că prin repetiție pot ajunge în subconștient și astfel pot deveni programe de viață. Evident ne vor influența alegerile în viață. Un gând poate genera un comportament dacă e pus în practică. O convingere ne creează un program de viață și se exprimă prin gânduri pe care le punem în practică.
Sf. Părinți știau asta, ei vorbesc de lupta cu gândurile. Starețul Tadei foarte frumos concluzionează: „cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața”. Programele de dezvoltare personală de asemenea se concentrează pe a forma o mentalitate adecvată. De a adopta un set de convingeri potrivit cu ce dorești să realizezi.
Dogmele de orice fel sunt gânduri, credințe
Creștinul ortodox știe că dogmele ortodoxe sunt revelate și că e important să le păstrăm. De ce? Pentru că așa le-am primit de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Ceea ce este perfect adevărat. Doar că pentru cineva care nu crede în Mântuitorul sau pentru cineva care nu e un creștin practicant acest argument este egal cu zero, este irelevant. Nu îl motivează.
Privind generic, dogmele sunt un sistem de convingeri (credințe) fundamentale. Ateismul are și el dogmele lui. Doar că aceste dogme nu au de-a face cu Dumnezeu, ci cu inexistența Lui.
Din moment ce eu sunt de acord cu acele dogme, indiferent pe ce domeniu sunt formulate, înseamnă că le voi adopta ca fiind valabile pentru mine. Acele propoziții mi le voi impropria și se vor transforma în credințele (convingerile) mele.
Atenție la setul de dogme pe care îl adoptăm
Dogmele, fiind un sistem de credințe fundamentale pe care ni le-am impropriat, ne vor influența viața. Și cum calitatea vieții noastre depinde de calitatea credințelor pe care le adoptăm și pe care le urmăm e nevoie să fim atenți!
Cu toții ne dorim să avem o viață fericită – eu cu siguranță asta îmi doresc. Dacă ne alegem dogmele (sistemul de credințe) după care vrem să ne trăim viața, e important să le alegem pe cele care ne satisfac nevoile. Dogmele care nu permit satisfacerea nevoilor noastre nu sunt de adoptat, indiferent cine ni le va livra. Pentru că dacă le vom adopta vom fi nefericiți.
Din multitudinea de oferte de dogme pe care le avem în jurul nostru astăzi e bine să avem grijă ce alegem. Doar vrem să ajungem cu adevărat fericiți. De aceea e important să alegem dogmele corecte, pentru că dogmele fiind credințe, credințele se transformă în programe de viață și ne vom comporta conform lor.
De ce e lupta pentru dogmă atât de importantă pentru un creștin ortodox?
Pornind de la ce am spus mai sus, e clar că dogmele impropriate ne determină comportamentele în viață. De ținut minte! Calitatea vieții noastre este dată de calitatea credințelor, deci și a dogmelor adoptate.
Creștinul ortodox știe că din moment ce dogmele diferă de la o religie la alta, automat și modul de raportare la viață va fi diferit. Ne vom raporta în funcție de gândurile și convingerile pe care le avem în cap.
De altfel lucrul acesta se și vede, în țările majoritar protestante sau catolice există o altă raportare la viață a populației față de țările majoritar ortodoxe sau budiste sau musulmane etc.
Pentru că dogmele influențează calitatea vieții, pr. Ioannis Romanides spunea despre ortodoxie că este o știință medicală. Nu ca o exprimare plastică, nu ca metaforă. Pr. Romanides mai spunea – și acum îi dau perfectă dreptate – că dacă ortodoxia ar apărea în zilele noastre ar concura cu științele medicale, nu cu ceea ce noi numim astăzi religii (diferitele confesiuni creștine, islam etc. ).
Ortodoxia ca știință medicală
Ortodoxia se bazează pe revelație, pe practică și pe știință. Tot ce învață Sf. Părinți se susține științific prin experiment și duce la vindecare. Tot ce învață Sf. Părinți ne face viața mai bună. Voi detalia aceste aspecte pe blog în articolele care urmează.
Creștinul ortodox va lupta pentru dogmele științei medicale numite ortodoxie. Dacă le va schimba îi vor influența în mod concret, palpabil, viața. Așa cum am văzut mai sus orice set de convingeri (de orice fel) ne influențează viața. În consecință și convingerile religioase ne vor influența comportamentul și deci, viața.
Celelalte confesiuni nu au această raportare, așa cum explică mitropolitul Ierotheos Vlachos: „cercetând cele despre diferitele confesiuni creștine, am văzut că între ele există desigur, deosebiri dogmatice, însă acestea nu reprezintă decât partea văzută a icebergului. Observăm că principala deosebire rezidă în calea prin care poate fi dobândită tămăduirea. Protestanții nu au nici un fel de metodă terapeutică; pentru ei, cine crede în Dumnezeu este în chip automat născut din nou și mântuit. Latinii (romano-catolicii) au o astfel de metodă, însă cu totul exterioară, ce prevede săvârșirea de fapte bune, vizitarea Sfintelor Locuri, ajutorarea cu bani a săracilor și a Bisericii, îndeletnicirea cu meditația etc. ”(Ierotheos Vlachos – Știința medicinei duhovnicești, București, Sophia, 2017, p. 50-51). Tocmai de aceea, în ce îi privește nu văd o problemă în ajustarea dogmelor, în minimalism dogmatic etc, pentru că nu au conștientizat că acele dogme le influențează în mod palpabil, concret viața.
Pentru mai multe detalii, te rog citește și„Oamenii cu ochii albaștri sunt mai buni”