Cum să interpretezi ce citești în acest blog

Cum să interpretezi articolele de pe blog? Fiind ortodoxă, fără nicio îndoială consider de folos doar metodele de vindecare experimentate de Sfinții Părinți. Totuși nu vreau să înfierez psihologii și psihologia, că nu e treaba mea. Un psiholog care merge pe fundamentele Sf. Părinți și a filtrat prin filtrul ortodox și al Sf. Părinți noțiunile de psihologie poate face mult bine. Există și bune în…

ESTE COMPATIBILĂ DEZVOLTAREA PERSONALĂ CU PRACTICILE ORTODOXE?

Era toamna anului 2016, eram în București, când m-am hotărât că am nevoie de mai mult pentru dezvoltarea mea personală față de cât făcusem până atunci.  Citeam cărți de teologie, să pot aprofunda mai bine învățăturile ortodoxe, pentru că auzisem că acestea ar fi adevărată psihoterapie. Pe atunci mergeam deja la cursuri de dezvoltare personală de aproximativ doi ani și îmi plăcea mult ce învățam…

Oul, găina și ortodoxia (I)

Ce au în comun oul, găina și ortodoxia în afară de faptul că sunt de la Dumnezeu? Și cine a apărut mai întâi, oul sau găina? Ce legătură are această întrebare veche de milenii cu ortodoxia? Răspunsul dat de teoria evoluționistă are vreun efect asupra vindecării mele? Sunt o creaționistă convinsă. Pentru mine răspunsul la această întrebare este că, evident, găina a apărut prima. Există…

Păcatul cel mare al lui Iuda NU este trădarea

Suntem în Săptămâna Mare și ne aducem aminte cât de mult a pătimit (a suferit) Hristos pentru noi. Desigur, ne aducem aminte de Iuda care L-a trădat pe Iisus și L-a vândut pentru 30 de arginți. Cum să Îl vinzi pe Hristos pentru o sumă de bani? Așa ceva este inacceptabil. Tocmai pe Hristos, Domnul nostru! Eu, creștină ortodoxă practicantă, nu aș fi făcut așa…

Teolog, psiholog sau coach?

Este nevoie de: teologi ortodocși dacă e posibil specializați pe următoarele domenii, dar nu obligatoriu: dogmatică, ascetică și mistică, antropologie ortodoxă, canoane psihologi și coachi bine ancorați în viața Bisericii Ortodoxe, care pun învățăturile Sf. Părinți mai presus de învățăturile din psihologie și coaching pentru psihologi – de dorit să fie și recunoscuți de Colegiul Psihologilor, dacă au grad de formator cu atât mai bine…

Când îmi este de folos să fiu proastă?

Sună șocant, dar în anumite situații Dumnezeu binecuvântează să fiu proastă, fățarnică, ipocrită etc. Adaug pe listă tot ce mi se pare profund rău și inacceptabil. Sunt situații în care îmi este de mare folos să fiu așa. E adevărat însă că Dumnezeu m-a creat să fiu deșteaptă și capabilă. Dorința omului de a cunoaște vine de la Dumnezeu, ne învață Sf. Irineu de Lyon.…

Cum a ajuns un cioban mare lider? (I)

Poate un cioban să ajungă mare lider? Nu la oi, ci conducător de oameni, influențator al destinelor? Lider chiar pentru oameni cu multă carte?Răspunsul este da. Chiar a existat unul: pr. Cleopa Ilie, un cunoscut stareț și duhovnic de la Mănăstirea Sihăstria. Era din familie de oameni obișnuiți, ardeleni stabiliți în Moldova, după cum ne informează pr. Ioanichie Bălan, biograful părintelui Cleopa [1]. Când a…

Ce să spunem celor care nu cred în Dumnezeu, pentru că nu Îl văd? Ce spunem celor care cred că știința e superioară religiei?

Nu voi vorbi de la mine, nu am a adăuga nimic. Voi reda un dialog în tren între părintele Cleopa și un grup de ofițeri superiori. Cele două subtitluri îmi aparțin, nu sunt în textul original. Dialog în tren Mergeam eu odată cu trenul de la Pașcani spre Bacău și, ca să nu mă duc în vagoanele unde se fumează, mi-am luat bilet și m-am…

Ortodocșii resping reîncarnarea?

Ortodocșii resping reîncarnarea. Mă refer la ortodocșii care cunosc învățătura de credință. Părinții Bisericii cunoșteau teoriile despre reîncarnare  încă din primele secole creștine. De ce le-au respins? Răspunsul îl vom găsi în acest articol. Mai nou, ortodocșii au argumente împotriva reîncarnării și de la efectele transplantului de organe asupra primitorului. De ce ar avea nevoie sufletul de reîncarnare? Reîncarnarea este numită în textele Părinților metempsihoză,…

Intoleranță sau toleranță față de eretici?

Știu că termenul de „eretic” este șocant. Când omul contemporan aude de termenul de eretic i se ridică părul în cap, îi crește tensiunea și acuză din start Biserica de intoleranță. Pe undeva are dreptate, cu unii eretici Biserica a fost foarte intolerantă. Cu alții nu, dar a fost fermă în a nu accepta învățăturile acestora. Îl rog totuși pe omul contemporan să aibă răbdare…

Tradiția Bisericii între neschimbare și modernitate

Tradiția Bisericii este acel set de învățături, ritualuri, metode de interpretare, canoane, reguli, experiențe etc. care s-au transmis din generație în generație cu rolul de a-l ajuta pe om să se vindece (mântuiască). Ce nu este Tradiția Bisericii? nu este despre aruncatul găinii peste groapă nu este despre a bea 40 pahare de vin de Sf. 40 Mucenici (9 martie) nu este despre a angaja…